Ιστορικό

Ό πρώτος που καταπιάστηκε με την τέχνη των γλυκού ήταν ο Σταύρος Αθανασίου, ο οποίος αποτέλεσε και ακόμα αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους εμάς. Το 1912, ο Σταύρος ξεκίνησε να εργάζεται σε αρτοποιείο στα Ιωάννινα. Η ευκαιρία να εργαστεί στο πλευρό ενός καταξιωμένου τεχνίτη, ήταν αυτό που τον παρακίνησε να μετακομίσει μαζί με το μεράκι του στην Πελοπόννησο δύο χρόνια μετά. Εκεί ανακάλυψε το πάθος και το χάρισμα του στον τομέα αυτό και σύντομα μυήθηκε στα μυστικά του επαγγέλματος. Εξειδικεύθηκε στο σάμαλι, ένα παραδοσιακό πολίτικο γλυκό, ενώ αργότερα άνοιξε το δικό του ζαχαροπλαστείο στην πόλη της Καλαμάτας, πουλώντας σάμαλι, καραμέλες και άλλα γλυκίσματα.

Ο μεγάλος του γιός, Παντελής, ξεκίνησε, από μικρή ηλικία, βοηθώντας τον στην εργασία. Το 1938 αποφάσισε να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του. Στο μικρό του εργαστήριο έφτιαχνε παραδοσιακά γλυκά κατά τη διάρκεια του χειμώνα και παγωτό το καλοκαιρι. Εκείνος ήταν που έκανε διάσημο το σάμαλι, γυρνώντας στους δρόμους της Καλαμάτας με το τρίκυκλο ποδήλατό του γεμάτο παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκίσματα. Ο Παντελής, με τη σύζυγο του Μαρία πάντα στο πλάι του, υπηρέτησε την τέχνη του γλυκού με αγάπη και συνέπεια για πάνω απο πέντε δεκαετίες. Η περιπλάνηση αυτή διήρκεσε μέχρι το 2000.

Παράλληλα τα παιδιά τους, ο Γιώργος και ο Σταύρος, αποφάσισαν και αυτοί να ακολουθήσουν την πορεία του πατέρα τους. Το 1988, προχώρησαν στη χονδρική πώληση παρασκευάζοντας παραδοσιακές συνταγές που είχαν μάθει απ’τον Κυρ Παντελή, όπως τον αποκαλούσαν στις γειτονιές της Καλαμάτας. Ύστερα απο τέσσερα χρόνια ο μεγάλος γιός, Γιώργος, αποφάσισε με τη σύζυγο του Μαρία να περάσουν στον κλάδο του λιανικού εμπορίου. Οι συνεχείς ανησυχίες και τα ταξίδια του Γιώργου και της Μαρίας στην Ευρώπη και όχι μόνο, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη διαφοροποίηση τους από την τοπική αγορά.

Το νέο, ευρωπαϊκού χαρακτήρα, αρτοζαχαροπλαστείο της αλυσίδας Αθανασίου, στην οδό Φαρών, άνοιξε τις πόρτες του το 1992 με μεγάλη επιτυχία σε σύντομο χρονικό διάστημα, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για τα επόμενα καταστήματα. Η πρώτη καφετερία της αλυσίδας άνοιξε το 1997, στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, την πλατεία Βασιλέως Γεωργίου. Ένας νέος χώρος με φιλικό, ζεστό περιβάλλον σχεδιάστηκε για να στεγάσει ποικιλία καφέδων και πολλών άλλων ροφημάτων συνοδεύοντας άριστα ήδη αγαπημένα και καινούρια γλυκίσματα. Το 1998 η επιχείρηση πέρασε τον Ατλαντικό ωκεανό, ανοίγοντας το πρώτο ζαχαρπλαστείο της στη Βοστώνη, καθώς και την καφετερία της το 2005, μεταφέροντας με μεγαλη επιτυχία αρώματα και γεύσεις από την Ευρώπη στις Ηνωμένες Πολιτείες.Το 2001 μια νέα καφετερία άνοιξε στο λιμάνι της Καλαμάτας. Σε αυτό το κατάστημα η εταιρεία εισήγαγε μια καινοτομία για τα δεδομένα της εποχής. Τμήμα της παραγωγής παραμένει μέχρι και σήμερα εμφανές επιτρεπόντας στους πελάτες μας να παρακολουθούν απο κοντά όλη τη διαδικασία παραγωγής των προιόντων μας. Το τέταρτο κατάστημα άνοιξε στην είσοδο της Καλαμάτας το Μάιο του 2004. Στρατηγικός σκοπός της επιχείρησης ήταν να εξυπηρετήσει την κίνηση των προαστίων καθώς και των επισκεπτών της Καλαμάτας. Το πέμπτο κατάστημα, η Gelateria άνοιξε στο λιμάνι τον Απρίλιο του 2008, δίπλα στην υπάρχουσα καφετέρια της αλυσίδας Αθανασίου ακολουθώντας την ίδια λογική, το παγωτό παράγεται και πάλι μπροστά στον πελάτη! Το πιο πρόσφατο απόκτημα της μας είναι το κατάστημα στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, δίπλα στο ποτάμι. Μέρος του εργαστηρίου μας είναι και αυτό εμφανές, αποδεικνύοντας έτσι την πίστη στην ποιότητα των υλικών, την εξυπηρέτηση και το σεβασμό προς τους πελάτες που μας ακολουθούν τα τελευταία 20 χρόνια.

BOSTON, U.S.A.
16 21 Beacon str. BROOKLINE, MA 02446
Tel. (617) 734 – 7028
PANAMA CITY, VIA PORRAS
PLAZA LEDAKON
TEL (00507)2031010